Новороздільська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

15.09.2021 16:23

Якість поверхневих вод басейну Дністра в межах Львівської області

6141f42766acb__fee9982e9c42096b571cb692b748e5e0.jpeg

18 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингу якості води. Цей день був заснований в 2003 році, ініціатором його створення виступив американський Фонд чистої води. Всесвітній день моніторингу якості води став глобальною інформаційно-освітньої програмою, спрямованою на поінформованість суспільства про проблеми води та участь у захисті водних ресурсів у всьому світі.

Поняття «моніторинг» означає постійний контроль чогось, спостереження за чимось. Моніторинг якості води є складовою частиною державної системи моніторингу довкілля. Державний моніторинг якості води здійснюється з метою забезпечення збирання, обробки, збереження, узагальнення та аналізу інформації про стан водних об’єктів, прогнозування його змін та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття рішень у галузі використання, охорони вод та відтворення водних ресурсів.

Після того, як Україна в 2014 році підписала Угоду про асоціацію, була вибрана європейска модель управління водними ресурсами.

З 1 січня 2019 року набрав чинності новий порядок здійснення державного моніторингу вод, який відповідає вимогам європейського законодавства (в першу чергу Водної Рамкової Директиви).

Спочатку проводиться діагностичний моніторинг, для того щоб поставити «діагноз» річці, виявити найбільш вразливі і проблемні ділянки. Після цього, на ділянках річок, які є найбільш проблемними (забрудненими), будуть встановлені пункти спостережень за якістю води для проведення операційного моніторингу. Крім того, існує ще один вид моніторингу – дослідницький, який проводять під час аварійних ситуацій (аварійні скиди нечистот).

 

 

На сьогоднішній день у межах Львівської області знаходиться 17 пунктів спостережень за якістю води на річках басейну Дністра (наказ Держводагентства України № 233 від 31 березня 2021 р. «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод»). А саме на річках Дністер, Стрв’яж, Стрий, Опір, Славська, Зубра, Тисмениця, Слониця, Луг та Бережниця.

Відбір та доставка проб води з річок проводиться щомісячно Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну (м. Львів), Дністровським басейновим управлінням водних ресурсів (м. Івано-Франківськ) та Волинським обласним центром з гідрометеорології (м. Луцьк). Вимірювання показників якості води виконується лабораторіями Дністровського басейнового управління водних ресурсів та Волинського гідрометцентру.

Для якісних вимірювань якості води в Україні створено 4 сучасні лабораторії (західного регіону – м.Івано-Франківськ, північного регіону – м.Київ, північного регіону – м.Слов’янськ, південного регіону – м.Одеса). Ці лабораторії окрім фізико-хімічних показників вимірюють пріорітетні і специфічні речовини, які раніше ми не мали можливості визначати (наприклад пестициди, медикаменти, наркотики).

 

Результати моніторингу:

Найкраща  якість води виявлена у пунктах спостережень, розташованих на гірській та передгірській території (р. Слониця, р. Опір, р. Славська, верхів’я Дністра, Стрв’яжу, Стрия).

Найгірші показники якості води виявлено на річках Тисмениця і Зубра.

У р. Тисмениці (м. Дрогобич) спостерігаються перевищення вмісту органічних речовин  (за  БСК5) та нітритів. На якість води в річці впливають стічні води Дрогобицького промвузла, міст Трускавець, Борислав і Стебник.

Суттєві перевищення норм БСК5 та азоту амонійного у р. Зубрі (с. Зубра) зумовлені впливом дощових стоків м. Львова.

У верхів’ї р. Дністер (с. Стрілки) якість води є доброю. Однак у пункті спостережень «р. Дністер – смт. Розвадів»,  розташованому нижче гирла
р. Тисмениці і р. Зубри, виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій нітритів.

У р. Стрв’яж, на пунктах спостережень поблизу українсько-польського кордону та в м. Хирові показники якості води здебільшого не перевищують норм. Однак у с. Луки, нижче місця скиду стічних вод м. Самбора, в окремих пробах води спостерігаються перевищення вмісту органічних та біогенних речовин (БСК5 та нітритів).

У створі «р. Бережниця – с. Бережниця», розташованому нижче
м. Моршин, в окремих пробах виявлено перевищення БСК5 та нітритів.

У р. Луг, на ділянці питного водозабору (м. Ходорів), спостерігаються перевищення вмісту нітритів, спричинені впливом несанкціонованих стоків (з приватних господарств).

Отже, як видно з результатів моніторингу, найбільш негативний вплив на якість поверхневих вод мають комунальні підприємства (водоканали), а також стоки від приватних господарств.

На основі результатів моніторингу складаються програми покращення якості поверхневих вод, які включають в себе будівництво або ремонт очисних споруд, влаштування прибережних захисних смуг вздовж річок і навколо водойм, заліснення басейнів річок тощо.

Для недопущення забруднення наших річок ми мусимо пам’ятати головні правила незасмічувати водойми і їх береги сміттям та економити воду.