Новороздільська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

20.09.2023 08:20

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ: ВИЯВЛЯЙТЕ НЕБЕЗПЕЧНУ ХВОРОБУ- РАК КАРТОПЛІ !

650a8184ba265__Bilyi-fotokolazh-shchaslyva-rodyna-2.png

В Україні рак картоплі вперше зареєстровано в 1935 році на присадибних ділянках м. Славута . Ця хвороба є однією з найнебезпечніших карантинних об»єктів ,що обумовлює втрату до 50% врожаю . При ураження картоплі раком утворюються нарости на бульбах,столонах,кореневій шийці,а за значного розвитку захворювання-на стеблі,листках і навіть квітках . За зовнішнім виглядом нарости нагадують цвітну капусту . Нарости,які формуються у грунті  - білого кольору,на  надземних  частинах рослин-зелені . Ракові нарости розвиваються на бульбах і в сховищах,якщо врожай вирощено на зараженій ділянці . Коли збудник  потрапляє на поле,гриб швидко накопучується в грунті і через два-три року уражує більшість рослин картоплі . Бульби стають непридатними до вживання . Особливо шкідливим рак картоплі є в індивідуальних господарствах при беззмінній культурі картоплі і вирощуванні сприятливих сортів,тому рак картоплі спричиняє повну втрату врожаю.

Рак картоплі розповсюджується з ураженими бульбами . Знаряддя обробітку грунту і тара також можуть стати причиною появи нового осередку . Якщо заражену картоплю згодовувати худобі в сирому вигляді,збудник зберігає свою життєздатність і з гноєм знову потрапляє в грунт.

Заходи захисту:

- систематичне обстеження посівів,особливо в насінницьких господарствах;

- не завозити садивних бульб з країн і господарств,де виявлено рак картоплі;

- вирощувати ракостійкі сорти;

- обмеження і знищення осередків методом викопування,збирання бульб,бадилля з проростками,їх кип»ятіння або обробка 15%-ним водним розчином формаліну й закопуванням маси на ураженій ділянці на глибину не менше 1м;

-з метою локалізації зареєстрованих осередків інфекції забороняється вивозити бульби з господарств,де виявлено хворобу;

- знезараження грунту хімічним способом-внесення в грунт карбамід(100г/м2)або рідкий (безводний) аміак-1 т/га.