Новороздільська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

03.10.2022 08:22

Що потрібно знати про укладення договору найму (оренди) житла?

6343ac4e1d720__оренда-житла.jpg

Через повномасштабну війну росії проти України багато громадян залишили свої домівки і перемістилися в більш безпечні регіони нашої країни. У зв’язку зі збільшенням кількості вимушено переміщених осіб зріс попит і на оренду житла. Саме тому сьогодні ми розглянемо, якими є особливості укладення договору найму (оренди) житла. Романія Мандзій - фахівчиня Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – консультує на цю тему наших читачів.   

Романіє, скажіть будь ласка, у чому полягає договір найму (оренди) житла?

За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. Укладається такий договір в письмовій формі.

Характеризуючи договір найму (оренди) житла, зазначу, що він є:

- двостороннім, оскільки укладається між двома сторонами, які називаються: наймодавець  та наймач;

- строковим, адже житло передається наймачеві в оренду на певний період у часі, що може визначатися роками, місяцями, тижнями або днями.

- платним, оскільки наймач зобов’язаний своєчасно вносити плату за користування житлом.

Давайте зупинимось на цих характеристиках детальніше. Зокрема, хто саме може виступати у ролі сторін договору найму (оренди) житла?

Сторонами у договорі найму житла можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Проте, якщо наймачем є юридична особа, то вона може використовувати житло лише для проживання у ньому фізичних осіб.

На який строк можна укладати договір найму (оренди) житла?

Законодавство не містить обмежень щодо строку, на який може бути укладено договір найму житла. Сторони самостійно визначають тривалість їхніх орендних відносин. Тому, важливо, щоб наймач та наймодавець досягли згоди щодо певного строку, на який буде укладено договір оренди житла. Цей строк зазначається в договорі. Коли ж строк у договорі не встановлений, він вважається укладеним на 5 років.

Як встановлюється розмір плати за користування житлом?

Розмір плати за користування житлом є договірним - сторони самостійно узгоджують це питання між собою. Розмір плати за користування житлом, щодо якого досягнуто згоди між наймачем та наймодавцем, обов’язково зазначається у договорі найму житла. Більше того, протягом строку, на який укладено договір оренди житла, сторони можуть домовитися про зміну розміру плати за користування житлом. В односторонньому порядку змінити розмір плати за користування житлом наймач або наймодавець має право лише в тому випадку, коли це прямо передбачено договором або законом.

Як здійснюється плата за користування житлом?

Наймач вносить плату за найм житла у строк, який встановлений цим договором. Якщо ж строк внесення плати за найм не встановлений договором, тоді наймач вносить її щомісяця.

А хто повинен сплачувати за комунальні послуги, якщо житло перебуває в оренді?

Важливо, що обов’язок оплачувати комунальні послуги покладений на наймача, тобто особу, яка безпосередньо є споживачем цих послуг. Водночас звертаю увагу, що договором найму сторони можуть встановити, що відповідальним за оплату комунальних послуг є наймодавець.  

У випадку, коли наймач орендує житло не сам, а зі своєю сім’єю, чи потрібно вказувати членів його сім’ї у договорі оренди?

Якщо договір оренди житла укладається на строк більше одного року, тоді особи, які проживатимуть разом із наймачем, мають бути вказані у цьому договорі. Зазначу, ці особи набувають рівних з наймачем прав та обов'язків щодо володіння та користування житлом. Проте відповідальність перед наймодавцем за порушення умов договору особами, які проживають разом з наймачем, несе сам наймач.

Хто здійснює ремонт житла, переданого у найм?

Одним із обов’язків наймача є збереження орендованого житла та підтримання його в належному стані. Саме тому поточний ремонт такого житла зобов’язаний здійснювати наймач, якщо інше не встановлено договором. Проте, якщо житло, яке передане у найм, потребує капітального ремонту, тоді здійснювати його зобов’язаний наймодавець, якщо інше знову ж таки не встановлено договором.

Дякуємо за розмову та корисну інформацію.

Разом з тим, повідомляємо, що дізнатися більше інформаціїз цього питання, отримати безоплатну правову допомогу, Ви можете у будь-який зручний для Вас спосіб:

  • звернувшись до Бюро правової допомоги за адресою: м. Новий Розділ, вул. Чорновола, 12.
  • зателефонувавши:  068 875 17 00 (Новороздільське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр),                                  на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/