Новороздільська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

13.09.2022 09:24

Підстави скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

632173dcc7ae4__впо.jpg

                      

Наші читачі запитують про те, якими є підстави для скасування довідки  про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Сьогодні про це ми спілкуватимемося із Романою Голінчак – фахівчинею сектору «Трускавецьке бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Пані Романо, розкажіть, якими є підстави для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Підставою для скасування дії такої довідки є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа:

  1. подала заяву про відмову від довідки;
  2. скоїла кримінальне правопорушення: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; терористичний акт; втягнення у вчинення терористичного акту; публічні заклики до вчинення терористичного акту; створення терористичної групи чи терористичної організації; сприяння вчиненню терористичного акту; фінансування тероризму; вчинення кримінального правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку або військового кримінального правопорушення;
  3. повернулася до покинутого місця постійного проживання;
  4. виїхала на постійне місце проживання за кордон;
  5. подала завідомо недостовірні відомості.

Пані Романо, розкажіть, ким приймається рішення про скасування дії довідки?

Рішення про скасування дії довідки приймається керівником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання особи та надається внутрішньо переміщеній особі протягом трьох днів з дня прийняття такого рішення. Важливо, що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення на підставі прийнятого рішення невідкладно вносить до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб відомості про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Скажіть, будь ласка, яким чином приймаються рішення про скасування дії такої довідки у разі, якщо внутрішньо переміщена особа не повідомила про те, що повертається до свого попереднього місця проживання?

У разі неповідомлення внутрішньо переміщеною особою про її повернення до покинутого місця постійного проживання рішення про скасування дії довідки приймається на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Роз’ясніть, яка інформація ж буде підтверджувати той факт, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання?

Такою інформацією можуть бути:

  • дані, отримані з відповідних державних реєстрів;
  • дані, отримані в результаті обміну інформацією між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення;
  • дані, отримані в результаті обміну інформацією структурного підрозділу з питань соціального захисту населення з громадськими об’єднаннями, волонтерськими, благодійними організаціями, іншими юридичними та фізичними особами, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Скажіть, будь ласка, чи може особа продовжити строк своєї відсутності за місцем проживання?

У разі наявності у внутрішньо переміщеної особи обґрунтованих причин для продовження строку її відсутності за місцем проживання понад 60 днів така особа звертається з відповідною письмовою заявою за місцем проживання до структурного підрозділу з питань соціального захисту. За обґрунтованих підстав строк відсутності внутрішньо переміщеної особи за місцем проживання може бути збільшено до 90 днів.

Дякуємо за розмову та корисну інформацію. Разом з тим, інформуємо, що для отримання  безоплатної правової допомоги звертайтесь у зручний для Вас спосіб:

* бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Новий Розділ, вул. Чорновола, 12.

*зателефонувавши:  068 875 17 00 (Новороздільське бюро правової допомоги),

*надіславши листа на адресу електронної пошти: е-mail:  novyy.rozdil@legalaid.lviv.ua.