Новороздільська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

29.06.2022 12:09

Процедура обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

62c2ae900f39b__безоп.jpg

Ми уже розповідали про те, що з моменту народження кожна фізична особа має певні права та обов’язки, тобто, має цивільну правоздатність. Цивільну дієздатність фізична особа набуває з досягненням нею певного віку, залежно від якого в неї виникає часткова, неповна або повна дієздатність. Проте існують випадки, коли цивільну дієздатність фізичної особи може бути обмежено, не зважаючи на те, що вона досягла певного віку. Саме про такі випадки та правові наслідки обмеження цивільної дієздатності фізичної особи ми сьогодні поговоримо з Романією Мандзій, фахівцем Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Отож, Романіє, що може стати причиною для обмеження цивільної дієздатності особи?

Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Саме у такому випадку, коли особа страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, її цивільну дієздатність може бути обмежено.

А чи можна обмежити у дієздатності особу, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами?

Так, зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми також може стати причиною обмеження цивільної дієздатності особи. Важливою умовою прийняття такого рішення є те, що внаслідок своїх дій ця особа ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.            

Хто може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи?

Це може зробити лише суд, і в такому випадку, цивільна дієздатність фізичної особи буде обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Хто має право звернутися до суду з заявою про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи?

Заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи можуть  подати:

  • члени сім’ї цієї фізичної особи,
  • орган опіки та піклування,
  • заклад з надання психіатричної допомоги.

В чому саме полягає обмеження цивільної дієздатності фізичної особи?

По перше, над фізичною особою встановлюється піклування. Це означає, що:

- всі правочини щодо розпорядження майном, наприклад продаж чи дарування нерухомого майна, особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може вчиняти лише за згодою піклувальника;

-одержання заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів особи,  цивільна дієздатність якої обмежена, та розпорядження ними здійснюються піклувальником.

По-друге, фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчиняти лише дрібні побутові правочини, тобто, ті, які задовольняють побутові потреби особи та стосуються предмета, який має невисоку вартість.

Проте, особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відповідальність за порушення нею договору, укладеного за згодою піклувальника, та за шкоду, що завдана нею іншій особі.

Таким чином ми бачимо, що цивільна дієздатність фізичної особи обмежується в її ж інтересах, з метою раціонального розпорядження її майном та доходами. Адже, дуже часто особа, яка страждає на психічний розлад або має алкогольну чи наркотичну залежність бездумно розпоряджається своїм майном.

Чи може особа, цивільна дієздатність якої обмежена, поновити її?

Так, це можливо, знову ж таки тільки в судовому порядку і за наступних умов:

- видужання фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена, або такого поліпшення її психічного стану, який відновив у повному обсязі її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними;

-припинення фізичною особою зловживати спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо.

Дякуємо за розмову та корисну інформацію.

Разом з тим, повідомляємо, що дізнатися більше інформаціїз цього питання, отримати безоплатну правову допомогу, Ви можете у будь-який зручний для Вас спосіб:

  • звернувшись до Бюро правової допомоги за адресою: м. Новий Розділ, вул. Чорновола, 12.
  • зателефонувавши:  068 875 17 00 (Новороздільське бюро правової допомоги), 067 16 77 144 (Стрийський місцевий центр),                                  на гарячу лінію: 0800 21 31 03
  • надіславши запит в месенджер нашої фейсбук сторінки:

https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:  https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php