Логотип

Новороздільська територіальна громада

Львівська область, Стрийський район

23.09.2024 09:49

Повідомлення про оприлюднення заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки містобудівної документації (СЕО)

3b11abed-fc84-4b1d-8895-6f97c6704a66.jpg
  1. Заява про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки Проекту Детального плану території Новороздільського індустріального парку на землях Новроздільської міської ради Львівської області.

У Заяві про визначення обсягу СЕО міститься інформація про замовника СЕО, вид та основні цілі документа державного планування.

  1. Орган, що приймає рішення про затвердження документа державного планування: Новороздільська міська рада Львівської області.
  2. Передбачувана процедура громадського обговорення:

– строк громадського обговорення Заяви про визначення обсягу СЕО становить з 23.09.2024 р. до 03.10.2024 р.;

– згідно зі ст. 12 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» громадськість в межах строку громадського обговорення має право подати в письмовій формі (в тому числі в електронному вигляді) зауваження та пропозиції до Заяви про визначення обсягу СЕО;

– ознайомитися з заявою про визначення обсягу СЕО можна на офіційному веб-сайті Новороздільської міської ради Львівської області – https://novyyrozdil-gromada.gov.ua/

– зауваження і пропозиції подаються до Новороздільської міської ради Львівської області за адресою: 81652, Львівська обл., м. Новий Розділ, вул. М. Грушевського, 24, ел. пошта: orgvd.nmr@gmail.com . в термін до 03.10.2024 р.

– місцезнаходження наявної екологічної інформації, у тому числі пов’язаної зі здоров’ям населення, що стосується документа державного планування – виконавчий комітет Новороздільської міської ради Львівської області.

4) Необхідність проведення транскордонних консультацій щодо проекту документа державного планування – відсутня.

Назва документа державного планування:

Детальний план території Новороздільського індустріального парку на землях Новороздільської міської ради Львівської області

 

1. Замовник СЕО

Виконавчий комітет Новороздільської міської ради Львівської області (81652, Львівська обл., м. Новий Розділ, вул. М. Грушевського, 24).

ЄДРПОУ: 04056210

 

2. Вид та основні цілі документу державного планування

Детальний план території (ДПТ) є містобудівною документацією місцевого рівня, яка визначає функціональне призначення, параметри забудови земельної ділянки з метою розміщення об’єкту будівництва, формування принципів планувальної організації забудови, визначення планувальних обмежень використання території згідно з державними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами із дотриманням вимог містобудівного, санітарного, природоохоронного та іншого законодавства, з метою залучення інвестицій згідно з інтересами територіальної громади, визначення містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

Проектом передбачено розміщення індустріального парку на землях Новороздільської міської ради Львівської області.

Підстава для проектування – Рішення XLV сесії VІІІ скликання Новороздільської міської ради від 28.03.2024 р. №1788.

Комплексний план на територію Новороздільської міської територіальної громади на час розробки даного ДПТ не розроблявся.

При розробці ДПТ було розглянуто розроблені та затверджені проектні матеріали архітектурно-планувальних рішень по забудові та використанню прилеглих територій.

Проектних об’єктів державних та регіональних інтересів, розміщення яких на території детального планування визначено містобудівною документацією вищого рівня, немає.

 

3. Інформація про те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів):

Ділянка, на яку розробляється ДПТ розташована в південній частині міста    і обмежена з усіх сторін землями Новороздільської міської ради.

Проектом передбачено розміщення індустріального парку на землях Новороздільської міської ради Львівської області.

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті третьої.

Проектовані даним ДПТ об’єкти належать до переліку об’єктів планованої діяльності щодо яких законодавством України передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (друга категорія Закону України «Про оцінку впливу на довкілля – 10) інфраструктурні проекти: облаштування індустріальних парків).

 

4. Ймовірні наслідки

а) Розробка Проекту Детального плану території Новороздільського індустріального парку на землях Новороздільської міської ради Львівської області не матиме значного впливу на довкілля та здоров’я населення, геологічне середовище, на флору та фауну.

б) В ході здійснення стратегічної екологічної оцінки мають бути оцінені ймовірні наслідки від реалізації проектних рішень документу державного планування на природоохоронні території.

в) Зважаючи на географічне положення території опрацювання детального плану території та характер планованої діяльності, транскордонні наслідки реалізації проектних рішень детального плану території для довкілля приграничних територій, у тому числі здоров’я населення, не очікуються.

 

5. Розгляд альтернатив

Аналітичне дослідження основних соціально-економічних і демографічних тенденцій у ретроспективі останніх років та, відповідно, моделювання соціально-економічного ландшафту (взаємонакладання стійких у часі чинників впливу) дали можливість сформувати такі сценарії альтернативи:

Альтернатива 1: «Нульовий сценарій» – тобто опис, прогнозування та оцінка ситуації у випадку незатвердження зазначеного документа державного планування. У разі незатвердження документа державного планування, та відмова від реалізації проекту призведе до неможливості розвитку економіки та енергозабезпечення, як продовження поточних тенденцій щодо стану довкілля. За даним варіантом подальший стабільний розвиток населеного пункту є, очевидно, проблематичним, і ця альтернатива веде до погіршення екологічної ситуації, неефективного використання земельних ресурсів тощо.

Альтернатива 2: Передбачення у проекті подальшого перспективного розвитку населеного пункту. Оцінка ефективності вказаних альтернативних варіантів буде відображена у звіті про стратегічну екологічну оцінку.

Вибір проведено з урахуванням техніко-економічних міркувань та з урахуванням найбільш економного використання земель, а також соціально-економічного розвитку населеного пункту в складі територіальної громади.

 

6. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки

Для розробки Звіту про стратегічну екологічну оцінку необхідно використовувати наступну інформацію:

- доповіді про стан довкілля;

- статистичну інформацію;

- фонові та лабораторні дослідження стану довкілля;

- дані моніторингу стану довкілля;

- оцінку впливу на довкілля планової діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля;

- пропозиції щодо зміни існуючого функціонального використання території.

З огляду на характер такого виду документації як ДПТ, ключовим завданням у виконанні СЕО проекту є методи стратегічного аналізу, насамперед аналіз контексту стратегічного планування, що передбачає встановлення зав’язків з іншими документами державного планування та дослідження нормативно-правових умов реалізації рішень детального плану.

Застосування цільового аналізу при проведенні СЕО дозволить встановити відповідність рішень детального плану території загальним цілям охорони довкілля та забезпечення безпечного для здоров’я та населення середовища існування.

 

7. Заходи, для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування

У ході виконання СЕО передбачається розглянути заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків реалізації проектних рішень детального плану території на довкілля та стан здоров’я населення комплекс яких включає:

– ресурсозберігаючі заходи (збереження і раціональне використання земельних та водних ресурсів, повторне їх використання та ін.);

– планувальні заходи (функціональне зонування, організація санітарно-захисних зон, озеленення території та ін.);

– охоронні заходи (моніторинг території зон впливу при реалізації проектних рішень).

 

8. Зміст звіту про стратегічну екологічну оцінку

Структура звіту про стратегічну екологічну оцінку визначається статтею 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» і складається з наступних розділів:

– зміст та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування;

– характеристику поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

– характеристику стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

– екологічні проблеми, у тому числі ризики впливу на здоров’я населення, які стосуються документа державного планування, зокрема щодо територій з природоохоронним статусом (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень);

– зобов’язання у сфері охорони довкілля, у тому числі пов’язані із запобіганням негативного впливу на здоров’я населення, встановлені на державному та місцевому рівнях, що стосуються документа державного планування;

– опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових, постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків;

– заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування;

– обґрунтування вибору виправданих альтернатив, якщо такі розглядалися, опис способу, в який здійснювалася стратегічна екологічна оцінка, у тому числі будь-які ускладнення (недостатність інформації та технічних засобів під час здійснення такої оцінки);

– заходи, передбачені для здійснення моніторингу наслідків виконання документа державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення;

– опис ймовірних транскордонних наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення (за наявності);

– резюме нетехнічного характеру інформації, передбаченої пунктами 1-10 цієї частини, розраховане на широку аудиторію.

 

9. Орган до якого подаються зауваження та пропозиції

Виконавчий комітет Новороздільської міської ради Львівської області (81652, Львівська обл., м. Новий Розділ, вул. М. Грушевського, 24, ел. пошта: orgvd.nmr@gmail.com .

 

Строки подання – 10 днів з дня оприлюднення заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки Проекту Детального плану території Новороздільського індустріального парку на землях Новороздільської міської ради Львівської області (відповідно до п.п. 5,6 ст. 10 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»).